Behandlingar

  • Ett vackert leende kan stärka ditt självförtroende.
  • Ett stabilt bett ger bättre tuggfunktion.
  • Raka tandbågar kan vara lättare att rengöra.
Det kan finnas många orsaker till varför patienter söker tandregleringsvård. Det kan vara att du är missnöjd med dina tänder och ditt leende eller att du har ett bett som inte passar så bra. Med åren vill tänderna vandra framåt och när tandbågen blir kortare blir tänderna ofta mer trångställda. Även förlust av tänder kan påverka bettsituationen. Idag finns alla möjligheter att förbättra ett bett och därmed skapa ett finare leeende. Ett vackert leende kan stärka ditt självförtroende, ett stabilt bett ger bättre tuggfunktion och raka tandbågar kan vara lättare att rengöra.

Innan tandregleringen påbörjas måste en ordentlig undersökning göras. Då tas fotografier som kompletteras med röntgenbilder. Med detta underlag görs en behandlingsplan. Behandlingstidens längd är normalt mellan ett och två år. Under den första veckan med tandställning kan det kännas ömt i tänderna, många tycker att det känns som ”träningsvärk” i tänderna. Den första veckan är jobbigast, men viss ömhet kan kännas under ett par dagar efter varje besök. Tandställningen behöver justeras med ca 6-10 veckors intervall. Skavsår på kinder och tunga kan uppstå, men det kan lindras genom att lägga vax på tandställningen.
 
Med tandställning på tänderna kan du äta det mesta bara du är lite försiktig. Tänk på att skära hårda saker i mindre bitar, som t.ex. äpple och morötter. Med en fastsittande tandställning på tändernas framsida kan tänderna placeras i en mycket exakt position. Den fastsittande tandställningens fästen finns i en variant av metall och en i porslin. Många väljer porslin då dessa är något mindre synliga.